Balmuir Gallery

Sanna Saastamoinen-Barroisin “Punojat”-näyttely kertoo Kenian maaseudun naisten voimasta

“Sydämeni lensi, kun sain kuvata naisia Keniassa. Toisiaan tukien he menevät eteenpäin ja löytävät ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen” 

– Sanna Saastamoinen-Barrois

1.8.–29.8.2023

Balmuir Brand Store Helsinki

Jane Mutala by Sanna Saastamoinen-Barrois, h. 300 €

Balmuir Gallery -näyttelykonsepti palaa Balmuir Brand Store Helsinkiin kuudennen kerran. Kuvaaja Sanna Saastamoinen-Barroisin valokuvanäyttely ”Punojat” on elävä kertomus naisista, jotka Saastamoinen-Barrois kohtasi matkallaan Keniassa maaliskuussa 2023 kuvatessaan suomalaisen designbrändi Mifukon ja avustus- ja naisjärjestö Mifuko Trustin toimintaa alueella.

Valokuvanäyttely kuvaa Kenian Makuenissa eläviä käsityöllä ja maanviljelyllä elantonsa hankkivia naisia keskellä omaa arkeaan ja ympäristöään. Näyttelyn teokset käsittelevät ilmastonmuutoksen seuraamuksia ja yhteisöllisyyden voimaa siitä selviytymisessä. Näyttely kiteyttääkin kauniisti Mifuko Trustin keskiössä olevan sanoman: Tukemalla naisia edistämme kokonaisen yhteisön hyvinvointia. 

Mifuko työllistää yli 1200 naista Afrikan maaseudulla, johon lukeutuvat myös näyttelyn pääosassa esiintyvät naiset. Idea taidevalokuviin sai alkunsa neljän naisen ideoinnin seurauksena - Mifukon perustajat Minna Impiö ja Mari Martikainen halusivat tuoda yhdessä laulaja-lauluntekijä Anna Puun ja hänen ystävänsä valokuvaaja Sanna Saastamoinen-Barroisin kanssa esille ja näkyväksi Mifukon ja Mifuko Trustin työtä sekä sen ytimessä olevia kenialaisia naisia. Näyttelyyn valikoituneet kaksitoista kuvaa tiivistävät kaikki jotain olennaista naisten arjesta ja elinympäristöstä.

Under the Mango Tree by Sanna Saastamoinen-Barrois, h. 500 €

Mifuko on suomalainen muotoiluyritys, jonka tehtävänä on tuottaa iloa asiakkailleen ja parantaa samalla naisten hyvinvointia Afrikan maaseudulla tuottaen kauniita, käsinpunottuja koreja, laukkuja ja sisustustuotteita.

Tuotteet valmistetaan laadukkaista, paikallisesti hankituista luonnonmateriaaleista, kuten elefanttiheinästä. Reilu kauppa ja vastuullisuus ovat Mifukolla keskeisessä roolissa ja vuonna 2012 perustettiinkin avustus- ja naisjärjestö Mifuko Trust tukemaan paikallisia yhteisöjä.

Mifuko Trust vaikuttaa myönteisesti noin 6500 naisen, miehen ja lapsen elämään lahjoitusten ja erilaisten projektien, kuten WASH and Grow! -hankkeen kautta. Mifukon ympäristöystävälliset, käsin punotut tuotteet rohkaisevat paikallisia naisia yrittäjyyteen ja itsenäisyyteen sekä antavat mahdollisuuden itsenäiseen tulonhankintaan. Brändin luomat työmahdollisuudet tukevat myös käsityöperinteiden säilymistä ja jatkumoa sukupolvelta toiselle.

”Punojat” -näyttelyn valinta osaksi Balmuir Gallery -näyttelykonseptia oli luonnollinen valinta yhteisen Balmuir x Mifuko -malliston myötä. Balmuir ylpeänä jakaa näyttelyssä esiintyvien naisartisaanien tarinan ja auttaa tuomaan lisänäkyvyyttä Mifuko Trustin tärkeälle työlle. 

Näyttelyn teokset ovat myynnissä ja myynnin tuotot ohjataan lyhentämättömänä Mifuko Trustin sadeveden keräystankkihankkeeseen. Järjestö pyrkii hankkimaan ennen marras-joulukuun sadekautta mahdollisimman paljon sadevedenkeräystankkeja yhdessä naiskäsityöläisten kanssa. Sadevettä keräävät ja varastoivat vesitankit palvelevat puolikuivalla Makuenin alueella kahta tarkoitusta: Ne vastaavat kotitalouksien päivittäiseen puhtaan veden tarpeeseen kuivina kausina ja tukevat taimitarhojen perustamista ja puuntaimien hoitoa.

Josephine Mumbi by Sanna Saastamoinen-Barrois, h. 300 €

Yhteistyön kunniaksi

Balmuir x Mifuko -malliston tuotteet

ovat saatavilla -30 % edulla 31.8. asti.

KUTSU

Tervetuloa viettämään iltaa taiteen äärelle.

Illan aikana pääset tutustumaan näyttelyyn ja kuulemaan teoksista sekä niiden taustoista itse näyttelyn valokuvaajalta Sanna Saastamoinen-Barroisilta.

Torstai 24. elokuuta

Klo 17–19

Balmuir Brand Store Helsinki

Joyce Nzyoki by Sanna Saastamoinen-Barrois, h. 300 €