Materiaalit

Käyttämämme materiaalit

Käytämme vain korkealaatuisia materiaaleja. Yli 70 % tuotteistamme on valmistettu monomateriaaleista. Tuotteidemme päämateriaaleja ovat ensiluokkaiset luonnonmateriaalit, kuten kashmir, puuvilla, silkki, pellava ja villa. 

Haluamme myös lisätä vähemmän ympäristöä kuormittavien materiaalien käyttöä, ja etsimme jatkuvasti uusia, entistä vastuullisempia vaihtoehtoja tuotteisiimme.  

Tekstiilikuitujen osuus

Muiden materiaalien osuus

Puuvilla

Noin 31 %* Balmuirin mallistossa käytetyistä materiaaleista on puuvillaa. Suosimme pitkäkuituisia, korkealaatuisia ja kestäviä puuvillalaatuja, kuten Supima- ja pimapuuvillaa. Standardoitu Supima-puuvilla kasvatetaan Yhdysvalloissa, ja se on erityisen pitkäkuituinen ja ylellinen puuvillalaatu, jota on maailman puuvillasta vain 1 %.

Vuodevaatteiden puuvillakankaissa käytämme korkeaa lankalukua, joka takaa tuotteiden kestävyyden ja ylellisen tunnun. Suurin osa vuodevaatteista on valmistettu puuvillakankaasta, jonka lankaluku on vähintään 300TC. Korkea TC-luku on merkki tiheän kudotusta kankaasta ja korkeasta laadusta.

Puuvilla on kestävä luonnonmateriaali. Korkealaatuisen puuvillan pitkä kuitu kestää pitkään käytössä ja sitä voi myös kierrättää uuden tuotteen raaka-aineeksi. Vastuullisuusnäkökulmasta puuvillatuotannon haasteita ovat suuri veden ja maa-alan tarve, torjunta-aineiden käyttö sekä alkuperän jäljitettävyys. Me Balmuirilla selvitämme aktiivisesti käyttämämme puuvillan alkuperää, ja tällä hetkellä käyttämämme puuvilla hankitaan pääosin Intiasta ja Pakistanista. Tuotteissamme ei käytetä kiinalaista puuvillaa. Balmuir ei hyväksy mitään Kiinan uiguurialueella tuotettua kuitua, materiaalia tai valmistusta.

Tavoitteenamme oli lisätä sertifioidun luomupuuvillan osuutta 25 prosenttiin** vuoteen 2025 mennessä, jos se sopii laatutasollisesti tuotteeseen. Kuluttajakysynnän ja mallistorakenteen painotuksen vuoksi tavoite ei tule toteutumaan. Tutkimme edelleen mahdollisuutta korvata puuvillaa pellavalla tietyissä tuotteissa.

Puuvillaiset kodintekstiilimme valmistetaan Portugalissa. Puuvillaiset muodin tuotteet ommellaan Virossa. 

**Riippuen sertifioitujen materiaalien saatavuudesta kovan kysynnän johdosta.

Kashmir

Kashmirin osuus materiaaleistamme on 24 %*. Kashmir tuntuu iholla erittäin pehmeältä hienon ja pitkän kuitunsa ansiosta. 

Suurin osa maailman kashmirista on peräisin Kiinasta, ja siksi myös Balmuirin kashmirtuotteet valmistetaan siellä. Balmuirin 100 % kashmirtuotteissa käytetään parasta Sisä-Mongolian kashmiria, joka on maailmanlaajuisesti arvostettua. Kashmirvilla on sitä hienompaa, mitä korkeammalla vuohet elävät. Sisä-Mongoliassa vuohet kasvattavat itselleen tiheän alusvillan, josta saadaan erittäin hieno kashmirlaatu. 

Laadukas kashmirkuitu on hienoa ja pitkää, ja sen hienoutta mitataan microneissa asteikolla 14–30. Mitä pienempi micron-luku, sitä hienompaa ja laadukkaampaa kuitu on. Balmuirin tuotteissa käytettävä kashmirkuitu on erittäin hienoa: 15,5–16 micronia ja pituudeltaan 34–35 millimetriä. Pitkä kuitu ei nyppyynny yhtä helposti kuin lyhyt. 

80 % kashmirvalmistajistamme on läpikäynyt kolmannen osapuolen auditoinnin. Käytämme myös värjäämätöntä kashmiria, ja pyrimme pitämään sen osuuden 20 %:ssa kaikista kashmirtuotteistamme. Värjäämättömän kashmirin valmistusprosessissa on käytetty vähemmän kemikaaleja ja kulutettu vähemmän vettä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän valinnan.

Eettiset toimintaohjeemme edellyttävät, että eläinten hyvinvointi huomioidaan kaikessa toiminnassa. Kashmir kammataan tai trimmataan vuohista kerran vuodessa keväisin, kun säät ovat lämpenemässä. Usein kaksi tai useampi ihminen käsittelee vuohta kerrallaan, jotta prosessi olisi mahdollisimman nopea vuohelle. Paimenten kerättyä kashmirin se puhdistetaan ja lajitellaan värin mukaan. Tämän jälkeen kashmir kehrätään langaksi, josta valmistetaan lopullinen tuote.

Silkki

7 %* käyttämistämme materiaaleista on silkkiä. Silkki on arvokas materiaali, jonka tunnistaa ylellisestä hohdosta ja miellyttävästä tunnusta iholla. Kevyet silkkituotteet laskeutuvat kauniisti. 

Silkki tuntuu lämpimässä säässä viileältä ja kylmässä lämpimältä, joten se on monikäyttöinen materiaali. 

Silkkikuitu on kevyt ja vahva. Kodin silkkituotteissa ja osassa BMuir-silkkivaatteita käytämme materiaalina silkkiä, jolla on erityisen korkea momme-luku, 22. Momme-luku kuvaa silkkikuidun tiiviyttä, ja jos luku on yli 19, silkki luokitellaan korkealaatuiseksi. Kun silkkituotteessa on korkea momme-luku, se kestää hyvin huoltoa ja pesua kulumatta. Oikein huollettuna tuote säilyy hyvänä pitkään. 

Balmuirin tuotteissa käytettävä silkki valmistetaan Kiinassa mulperiperhosten eli silkkiperhosten kokongeista eli koteloista perinteisiä silkinvalmistustapoja käyttäen. Silkkiperhosen munista kuoriutuu toukkia, jotka syövät ravinnokseen mulperipuun lehtiä. Toukkien saavuttaessa täyden kokonsa, ne kehräävät itselleen kokongin, jossa voi olla jopa 1 600 metriä silkkikuitua. Toukka kehittyy perhoseksi kokongin sisällä, ja elää kuoriuduttuaan lyhyen ajan lisääntyäkseen. Osana valmistusprosessia otetaan talteen terveet kokongit, joista toukat kuoriutuvat perhosiksi, pariutuvat ja munivat. Munat puhdistetaan turvallista tuotantoa ja laadun varmistamista varten, pakataan ja toimitetaan silkin viljelijöille, joiden tuottamista kokongeista toukka poistetaan silkkikuidun loppukäsittelyä varten.  Silkkikuitu on ainoa luonnollinen filamenttikuitu, eli jatkuva kuitu. Silkkituotteitamme valmistetaan Kiinan lisäksi Italiassa ja Nepalissa. 

Nahka

Nahka on hyvin kulutusta kestävä materiaali, jonka pinta on kauniin eläväinen. Käytämme nahkaa lompakkojen, laukkujen, vaatteiden ja hansikkaiden materiaalina. Nahan osuus on 7 % kaikista materiaaleistamme. 

Balmuirin lompakot ja laukut valmistetaan korkealaatuisesta lehmän nahasta Turkissa. Lampaan nappanahkavaatteiden alkuperämaat ovat Norja ja Etelä-Afrikka. Balmuirin käsin tehdyt nahkajalkineet valmistetaan Espanjassa. Nahkahansikkaat valmistetaan peuran- ja poronnahasta. Korkealaatuinen poronnahka on suomalaista ja Suomessa käsiteltyä, ja laadukas peurannahka on peräisin Pohjois-Amerikasta. Poronnahka on materiaalina ylellinen ja kevyt mutta kestävä. Peurannahka taas tunnetaan kauniista, eläväisestä mattapinnasta ja kestävyydestään.

Kaikki käyttämämme nahka syntyy lihateollisuuden sivutuotteena.

Suurimmat nahkatoimittajamme ovat läpäisseet kolmannen osapuolen Leather Working Groupin (LWG) suorittaman auditoinnin. Turkkilaiselle valmistajalle myönnetty Leather Working Groupin (LWG) korkeimman tason Gold-sertifikaatti perustuen toiminnan ympäristöystävällisyyteen ja turvallisuuteen. Sertifikaatti on tunnistettu ja arvostettu maailman johtavien luksustuotteiden valmistajien ja alan muiden toimijoiden piirissä.

Laukkumme eivät sisällä haitallista kuusiarvoista kromia.

Villa 

Kaikista käyttämistämme materiaaleista villan osuus on noin 6 %*. Balmuirin villatuotteissa käytetään laadukkaita villakuituja, kuten lampaan ensivillaa. Käytämme villaa huiveissa ja kodintekstiileissä. 

Huivien ja vaatteiden villa tulee Etelä-Afrikasta, Uudesta-Seelannista ja Australiasta. 

Pyrimme myös lisäämään RWS-standardin (Responsible Wool Standard) saaneen villan osuutta. RWS takaa, että materiaalin koko tuotantoprosessi (eläinten ja ympäristön hyvinvointi, langan valmistus jne.) on kunnossa ja kolmannen osapuolen auditoimaa. Markkinatilanne määrittää, missä määrin tämä on mahdollista.

**Lampaille ei suoriteta mulesing-toimenpidettä.

Kid mohair

Kid mohairia on 5 %* kaikesta käyttämästämme materiaalistamme. Lämmin ja ihoa hellivä kid mohair -villa on harvinaista vuohen ensivillaa, joka keritään noin vuoden ikäisestä angoravuohesta. Angoravuohen ensivillaa pitää keriä, jotta vuohi pääsee kasvattamaan aikuisen karvan. Kid mohair -villa on harvinainen materiaali, sillä sitä saadaan niin vähän – vuohi tuottaa ensivillan vain kerran elämänsä aikana. Kid mohair on pehmeämpää kuin aikuisen vuohen mohairvilla. 

 

Tuotteemme valmistetaan huolellisena käsityönä Etelä-Afrikassa, missä kumppanimme työllistää paikallisia, heikossa asemassa olevia naisia. 

Käyttämämme kid mohair -lanka tulee Etelä-Afrikasta RMS-sertifioidulta toimittajalta. The Responsible Mohair Standard (RMS) on sertifikaatti, joka valvoo eläinten hyvinvointia ja mohairin laatua. Mohair South Africa on järjestö, joka valvoo toimialaa Etelä-Afrikassa ja huolehtii eläinten hyvinvoinnista säädösten** mukaisesti.

**Säännöksissä määritellään yksityiskohtaisesti eläinten elinolosuhteet, ravinto, hoito, keritsiminen, lääkitys, kuljetus jne.

Pellava

Pellavan osuus käyttämistämme materiaaleista on 3 %*. Pellava on materiaalina erittäin miellyttävä käytössä, sillä se viilentää helteillä ja tuntuu miellyttävän lämpimältä kylmällä ilmalla. Pellava on pitkäikäinen ja vahva kuitu, joka pehmenee käytön myötä. Pellavatuotteisiimme on saatu pehmeä pinta erityisellä viimeistelykäsittelyllä. 

Pellava on vastuullisuusnäkökulmasta ekologinen materiaali, sillä sen ympäristövaikutukset ovat pienet. Pellava on sitkeä kasvi, joka elää vähällä vedellä eikä tarvitse viljavaa maaperää. Liettuassa valmistettavien pellavatuotteiden raakamateriaali tulee Ranskasta tai Belgiasta.

Balmuirin pellavaiset keittiötekstiilit valmistetaan Liettuassa. BMuir-malliston pellavavaatteet ommellaan Virossa. 

Alpakka

Alpakanvillaa ja baby alpacaa on yhteensä 3 %* mallistomme materiaaleista. Baby alpaca viittaa erityisen hienoon alpakkavillalaatuun, alpakan iän sijaan. Alpakanvilla on materiaalina erittäin kevyt ja sillä on hyvä lämmöneristyskyky. Alpakanvilla nyppyyntyy huomattavasti vähemmän kuin muut villakuidut ja se sopii hyvin myös villa-allergikoille. 

Kaikki käyttämämme alpakanvilla on peräisin Perusta, ja siitä valmistetut kodintekstiilit myös valmistetaan Perussa raaka-aineen alkuperämaassa. Maanläheiset ruskeat, harmaat ja valkoiset alpakkavillasävyt ovat värjäämättömiä. 

Alpakkasekoiteneuleemme valmistetaan Sisä-Mongoliassa, Kiinassa. Myös näissä neuleissa käytetyt alpakanvillat keritään Perussa kasvatetuista alpakoista.

Untuva

*Materiaalien prosenttiosuudet perustuvat vuoden 2022 hankintavolyymeihin.