Vastuullisuus

Vastuullisuus Balmuirilla

Teemme tulevaisuuden klassikoita elämää kunnioittaen

Vastuullisuus on tärkeässä roolissa Balmuirin strategiassa, visiossa ja arvoissa.

Balmuirin tarina alkoi rakkaudesta käsityöperinteeseen, laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin ja pitkäikäisiin klassikkotuotteisiin. Mallistomme ja siten myös vastuullisuustyömme on muotoutunut niiden ympärille.

Tuotteemme suunnitellaan Punavuoressa Helsingissä, ja niillä on Design from Finland -merkki. Yksi tärkeimmistä periaatteistamme suunnittelussa on vaalia pitkää käyttöikää. Esimerkiksi uusien mallistojen vaatteet on suunniteltu niin, että ne sopivat yhteen aiempien mallistojen kanssa ja niistä on helppo yhdistellä erilaisia kokonaisuuksia. 60 % mallistostamme on vuodesta toiseen jatkavia tuotteita. Useat tuotteet ovat olleet mallistossa yrityksen perustamisesta alkaen.

Keskiössä luonnonmateriaalit

Valitsemme materiaalit tuotteisiimme laadun ja tuotteen käyttötarkoituksen perusteella ja suosimme esimerkiksi pehmeää, puhdasta kashmiria ja pitkäkuituista puuvillaa. Korkealaatuisen materiaalin tunnistaa ennen kaikkea siitä, miltä se tuntuu iholla: laadukas silkki laskeutuu kauniisti, viilentää lämpimässä ja lämmittää viileässä, kun taas pitkäkuituinen puuvilla tuntuu tiiviiltä ja sileältä.

Käyttämistämme tekstiilituotteista 68 %* on valmistettu monomateriaaleista. Tämä tarkoittaa, että tuote on valmistettu yhdestä materiaalista (esim. 100 % kashmiria) sekoitekuitujen sijaan. Tämä helpottaa tuotteen kierrättämistä, eli sitä, että materiaalit voidaan tuotteen elinkaaren loppuvaiheessa käyttää uudelleen uusien tuotteiden raaka-aineena. Tällainen kiertotalousajattelu on tekstiiliteollisuuden tulevaisuutta, ja meidänkin tavoitteenamme on ottaa se tuotteiden suunnittelussa huomioon entistä paremmin jo nyt. 

Joidenkin luonnonmateriaalien tuotantoon sisältyy haasteita eläinten oikeuksien näkökulmasta. Balmuir on linjannut, että sen tuotteet eivät sisällä:

•   angorakanin villaa  

•   mulesing-käsiteltyä merinovillaa

•   eläintestattua kosmetiikkaa

•   uhanalaisia eksoottisia nahkoja

•   turkista

Yli puolet tuotteistamme valmistetaan Euroopassa

Pyrimme valmistamaan mahdollisimman suuren osan tuotteistamme lähituotantona. Tuotteet, joiden materiaali on lähtöisin Euroopan ulkopuolelta, valmistetaan materiaalin tuotantomaassa, jossa tietotaito sen käsittelyyn on ensiluokkaista. Tuotannon sijoittaminen raakamateriaalin alkuperäismaahan vähentää ylimääräistä kuljetustarvetta pienentäen tuotantoprosessin hiilijalanjälkeä.

Tuotteistamme 60 % valmistetaan Euroopassa, missä suurimmat tuotantomaat ovat Portugali (25 %), Liettua (13 %), Puola 9 % ja Italia (6 %). Muita merkittäviä tuotantomaita meille ovat kashmirin ja silkin päätuotantomaa Kiina (30 %). Näiden maiden lisäksi tuotteita valmistetaan muun muassa Nepalissa (5 %), missä vaalitaan käsityöperinteitä ja Turkissa (6 %).*

Balmuirilla on noin 40 yhteistyökumppania, jotka valmistavat tuotteitamme. Pitkäikäiset kumppanuudet ovat meille tärkeitä. Yli 30 % valmistajistamme ovat toimijoita, joiden kanssa olemme työskennelleet Balmuirin perustamisesta saakka. Edellytämme kaikilta kumppaneiltamme eettisiin toimintaperiaatteisiimme sitoutumista

Vastuullisuus ja sen kehittäminen ovat osa päivittäistä työtämme

Vastuullisuus on ollut mukana kaikessa tekemisessä jo yrityksen perustamisesta lähtien. Tiedostamme, että vastuullisuus on matka, jolla kehitytään jatkuvasti ja olemmekin kehittäneet vastuullisuustyötämme vuodesta 2020 lähtien entistä systemaattisemmin. 

Balmuirin vastuullisuusstrategia perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin koskien ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja sekä vastuullista kuluttamista ja tuotantoa. Näihin pohjautuen päivitimme tavoitteita muun muassa sertifioitujen materiaalien käytölle sekä läpinäkyvyyden lisäämiseen tuotantoketjussamme. Tavoitteenamme on myös, että lopuillakin kiinalaisilla valmistajillamme on voimassa riippumattoman kolmannen osapuolen tekemä sosiaalisen vastuun auditointi vuoteen 2025 mennessä. 

Kehitämme myös huolto- ja korjauspalveluita, joilla tuotteidemme käyttöikää voi pidentää. Lanseerasimme kesällä 2022 Balmuir Care Spa -huoltopalvelun Balmuir Brand Store Helsingissä. Balmuir Care Spa -palvelun kautta on mahdollista huoltaa Balmuir-tuotteita. Vuoteen 2023 mennessä siirrymme käyttämään ostoskasseissa ja lahjapaketoinnissa vain muovittomia, FSC-sertifioituja ja kierrätettäviä paperipohjaisia materiaaleja. Niiden kumppaneiden kanssa, jotka pakkaavat tuotteemme valmistusvaiheessa, kehitämme keinoja vähentää muovin käyttöä.

Haluamme tehdä asioita vastuullisemmin ja valmistaa tulevaisuuden klassikoita elämää kunnioittaen. 

Balmuirin hiilijalanjälkilaskelma

Balmuir käynnisti päästöjen selvitystyön ja tavoiteasetannan vuoden 2021 Suomen toimintojen päästölaskennalla, joka pitää sisällään omien toimintojen aiheuttamat päästöt. Omat toiminnat sisältävät tässä laskennassa scope 1 ja 2 päästöt, sekä scope 3 päästöt lukuun ottamatta tuotteiden valmistusta.  

Ensimmäisen vaiheen laskennassa selvitettiin scope 1 ja 2 päästöt, jotka  olivat 88,2 t CO2e.  Päästölaskennassa selvitettiin myös scope 3:sen päästölähteistä lähtevät kuljetukset, matkustaminen, jätteet ja käytettyjen polttoaineiden valmistaminen. Laskennan ulkopuolelle rajattiin materiaalit, pakkausmateriaalit, muut kuljetukset, vesi ja muut hankinnat - nämä tullaan selvittämään laskennan toisessa vaiheessa.

Balmuirin tavoite on olla Suomen toimintojen osalta hiilineutraali vuoteen 2023 mennessä. Hiilineutraaliutta tavoitellaan toimenpiteiden kautta sekä kompensaation kautta niiden päästöjen osalta, joihin emmme toimenpiteillä voi vaikuttaa. Lisäksi tavoitteemme on toteuttaa vuonna 2025 hiilijalanjälkilaskenta kaikkien toimintojen osalta.

*Prosenttiosuudet perustuvat vuoden 2021 hankintavolyymeihin.