Työnjälki viimeisen päälle – Haastattelussa suomalainen ompelijamme

Ompelija Eija Kanniala | Balmuir

Yli 50 % Balmuirin tuotteista valmistetaan Euroopassa. Suurin valmistusmaamme on Italia, mutta tuotantoa on myös Suomessa. Tunnelma Koti Oy:n Eija Kanniala on ommellut Balmuirin tuotteita muiden toimeksiantojensa lomassa jo kolmen vuoden ajan. Kannialan työtilat Kiimingissä ovat kätevästi muutaman askelen päässä kotiovelta, omassa pihapiirissä.

 

Millaisia ompelutöitä teet Balmuirille?

Ompelen Balmuirille pääasiassa tereellisiä Venice-tyynynpäälllisiä, Helsinki-pipoja ja -ponchoja sekä Lucca-keeppejä. Olen toteuttanut myös muita pienempiä projekteja ja ommellut esimerkiksi pellavaverhoja myymälöihin tai tehnyt pieniä korjaustöitä. Muille toimeksiantajilleni ompelen pääasiassa sisustustekstiilejä, joten on mukavaa vaihtelua ommella välillä asusteitakin.

Tutustu Eijan ompelemiin Balmuir-tuotteisiin:

Venice-tyynynpäällliset >>

Helsinki-pipot >>

Helsinki-ponchot >>

Lucca-keepit >>

 

Mikä on sinulle tärkeää työssäsi?

Olen aina ollut kova tekemään töitä ja periaatteenani on ollut, ettei millekään työlle sanota ei. Etenkin Balmuirin kaltaisia laatutuotteita valmistettaessa on jo lähtökohtaisesti selvää, että työlle annetaan 101 %. Olenkin myös tehnyt koekappaleisiin parannuksia, kuten reunojen huolittelua tyynyliinoihin, jotta tuote olisi varmasti kestävä. Balmuirin tuotteissa käytettävät materiaalit ovat laadukkaita. Ompelu vaatii tarkkuutta, ja haluan, että tuotteet ovat ”viimeisen päälle” tehtyjä.

 

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Aloitan työni kotona seitsemän, kahdeksan aikaan aamulla. Pari kertaa viikossa käyn tekemässä ompelutöitä Oulun keskustassa, jolloin aloitan työni vasta kymmenen aikaan. Työhön kuuluu itse ompelun lisäksi esimerkiksi leikkaamista, mittaamista ja silittämistä. Sarjatuotantona tehtäviin töihin minulla on omia apuvälineitä, jotka nopeuttavat työtä. Esimerkiksi Venice-tyynynpäällisiä valmistuu keskimäärin kolme tunnissa. Käyn myös säännöllisesti viemässä valmiita töitä asiakkaille ja hakemassa materiaaleja uusiin töihin. Kotoani on vain noin puolen tunnin matka Balmuirin pääkonttorille, joten kuljetukset toimivat todella joustavasti.

Venice-tyynynpäälliset | BalmuirLucca-keeppi | Balmuir

 

Miten pidät työn ja vapaa-ajan tasapainossa työskennellessäsi kotona?

Kaipaan elämääni erilaisia projekteja, enkä osaisi olla toimettomana. Minulle on kuitenkin tärkeää, että pystyn toimeksiantajien töiden lisäksi maustamaan päiviäni omilla ompeluprojekteillani tai piipahtaa töiden välissä kotirannassa uimassa kuumana kesäpäivänä. Vapaa-ajallani luen kirjoja ja etsin metalleja maastosta. Vaatteita ei enää vapaa-ajalla tule ommeltua, mutta nuorempana ompelin vaatteita kolmelle nyt jo aikuiselle tyttärelleni.