Viimeistele grilliruoka maistuvilla kastikkeilla
Balmuir-blogi 31. heinäkuuta 2020
Loppukesän kruunaavat tunnelmalliset grillijuhlat puutarhassa perheen tai ystävien kesken. Auringonlasku, loistava seura ja kaunis kattaus tekevät illallisesta entistäkin maukkaamman. Vaihtelua suosikkitarjoiluihin tuot täyteläisellä majoneesilla, joka saa potkua inkivääristä ja sitruunasta, sekä New York Timesistakin tuttu sinappinen salaatinkastike, joka sopii niin vihersalaatille kuin ruokaisammillekin vaihtoehdoille.
Sitruunainen inkiväärimajoneesi
1 kananmunan keltuainen
0,5 tl sinappia
2-3 tl valkoviinietikkaa
2 dl ruokaöljyä tai neutraalin makuista oliiviöljyä
suolaa ja sokeria maun mukaan
pieni pala inkivääriä
sitruuna
Majoneesiin tulevien aineksien on oltava huoneenlämpöisiä.
Erottele keltuainen kulhoon. Laita päälle valkoviinietikka ja sinappi, joka auttaa majoneesia saostumaan.
Ala lisätä ruokaöljyä kulhoon tipoittain, samalla vispilällä tai sauvasekoittimella sekoittaen. Hidas tahti on tärkeää, sillä jos lorautat öljyä liikaa kerralla, majoneesi juoksettuu.
Jatka öljyn lisäämistä ohuena nauhana niin kauan, että koostumus alkaa näyttää sille mille pitää. Sekoita joukkoon pieneksi silputtu inkivääri, sitruunamehua ja hieman raastettua sitruunan kuorta. Lisää ripaus suolaa ja sokeria. Sekoita ja maista, lisää tarvittaessa mausteita.
Sinappinen salaatinkastike
1 iso salottisipuli hienonnettuna
2 rkl ja 1 tl sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
1 rkl lämmintä vettä
2,4 dl neitsytoliiviöljyä
1,5 tl dijon-sinappia
1,5 tl kokojyväsinappia
1,5 tl hunajaa (halutessasi)
2 oksaa timjamia, pestynä, lehdet irrotettuna
1 suuri valkosipulinkynsi, hienoksi raastettuna
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Huuhtele hienonnettu salottisipuli nopeasti kylmässä vedessä tiheällä siivilällä. Valuta ja laita sipuli kulhoon, lisää lämmin vesi ja sherryetikka.
Anna seistä kaksi minuuttia ja vatkaa sekaan öljy, sinapit, mahdollinen hunaja, timjami, valkosipuli ja reilu ripaus suolaa. Maista ja lisää suolaa tai etikkaa tarvittaessa.