Ylellinen materiaali Suomesta

 

Balmuirin Aurora-hansikkaat valmistetaan korkealaatuisesta, suomalaisesta poronnahasta. Eleganttien hansikkaiden klassinen värivalikoima on helppo yhdistää tyylikkääseen kaupunkipukeutumiseen. Kashmirvuori tekee hansikkaista lämpimät. Poronnahka on materiaalina ylellinen ja kevyt, mutta kestävä. Balmuirin tuotteissa käytetty poronnahka on käsitelty vettä ja likaa hylkiväksi. Huippulaadukas nahka on lihatuotannon sivutuote. Balmuirin poronnahkatuotteiden materiaali saadaan Pohjanmaalla Kruunupyyssä sijaitsevalta Ahlskog Tannerylta. Yrityksen toiminnasta kertoo lisää Ahlskog Tanneryn toimitusjohtaja Mikko Uusitalo.

 

Balmuir Aurora hansikkaat smoky grey

 

Milloin ja miten yrityksenne on perustettu?

Hugo Ahlskog perusti jo 1920-luvulla nahkakäsineitä myyvän ja valmistavan yrityksen Ahlskog Oy:n, jonka toiminta jalostui myöhemmin nahantuotantoon. Nykyisissä tiloissa on toimittu jo 1950-luvulta lähtien. Hugo Ahlskogin poika, Matts Ahlskog nosti Ahlskogin nahkatehtaan vuosien myötä arvostetuksi yritykseksi.

Toiminta perustui pitkään lampaannahantuotantoon, mutta 1990-luvulta alkaen poronnahka nousi yrityksen tärkeimmäksi tuotteeksi. Ahlskogin suku luopui nahkatehtaasta vuonna 2006, jonka jälkeen isäni Ilkka Uusitalo kumppaneineen aloitti toiminnan uudelleen vuonna 2007 nimellä Ahlskog Leather. Itse tulin yritykseen mukaan vuonna 2012. Nykyään yritys tunnetaan Ahlskog Tanneryna.

 

Mikko ja Ilkka Uusitalo, Pingotusraamit

 

Mikä on tuotteenne ja erityisosaamisenne? Mikä tekee toiminnastanne uniikkia?

Päätuotteemme on kotimainen poronnahka. Poronnahka on ohuutensa takia vaativaa työstää, mutta erittäin kestävää. Poronmokka on ylellisen pehmeä ja kevyt materiaali, jolla on monia käyttömahdollisuuksia. Koska kyseessä on luonnonmateriaali, lopputulos on aina ainutlaatuinen. Poronnahan lisäksi käsittelemme myös esimerkiksi lampaan- ja peurannahkaa. 

Vastuullisuus on meille tärkeää. 1990-luvulla olimme maailman ensimmäisten ympäristösertifikaatin saaneiden nahkatehtaiden joukossa. Pyrimme minimoimaan jätteen määrän tuotannossamme, käytämme tuotannossamme mahdollisimman vähän vettä ja puhdistamme käyttämämme veden itse lähes juomakelpoiseksi. Suuri osa vastuullisuudesta tulee byrokratian vaatimuksista, mutta samalla se on myös myyntivaltti kansainvälisillä markkinoilla. Euroopassa arvostetaan pohjoismaista vastuullisuutta. Vuonna 2017 voitimme Pariisin Première Vision -muotimessuilla kunniamaininnan parhaasta viimeistelystä kotimaisen valkohäntäpeuran nahalla.

 

Värjättyjä poronnahkoja

 

Millainen tiimi teillä työskentelee?

Meillä on pieni, mutta tehokas tiimi. Isäni Ilkka Uusitalo on edelleen mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa. Myös entinen toimitusjohtaja Carita Pöntiö on edelleen mukana erityisesti myynnin tukena. Teen itsekin töitä myös tuotannon puolella. Tiimimme on erittäin ammattitaitoinen. Vaikka prosessi on tuttu, luonnontuotteen kanssa työskennellessä tulee aina yllätyksiä, joista on selvitty yhdessä. Olen erittäin tyytyväinen tiimiimme.

 

Mitkä asiat ovat teille tärkeitä päivittäisessä työssä? 

Haluamme tuottaa huippulaadukasta nahkaa sen omilla ehdoilla, nahan laatu määrää sen käyttötarkoituksen. Haluamme säilyttää nahan luonnollisen ilmeen. Tehdastyö ei aina voi olla mukavaa ja jännittävää, joten meille on tärkeää, että työyhteisöllä on hyvä yhteishenki. Huumori auttaa jaksamaan, ja pyrimme siihen, että työtehtävät vaihtelisivat niin, ettei koko päivää tehdä samaa tehtävää.

 

Millaisia ovat yrityksenne arvot?

Laadun lisäksi meille on tärkeää se, että toimintamme on mahdollisimman läpinäkyvää. Kuka tahansa voi tulla tehtaalle tutustumaan toimintaamme. Pyrimme puhtauteen ja siihen, että toiminnastamme syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Toiminnassamme näkyy myös persoonallisuus, meille on tärkeää olla yritys, joka herättää mielenkiintoa myös ostoprosessin ulkopuolella.

 

Millaisia visioita teillä on tulevaisuudelle?

Pyrimme kasvattamaan toimintaamme. Tavoitteena on, että olisimme tulevaisuudessa Pohjoismaiden takuutoimittaja poronnahalle. Toiveenamme on myös olla kiinnostava suurien muotibrändien silmissä. 

Kansainvälisten markkinoiden lisäksi kotimainen yhteistyö on meille tärkeää. Tuntuu hyvältä myydä kotimaisia tuotteita kotimaisille asiakkaille. Tällä hetkellä haasteena on, että nahkavuotien hinta on noussut huomattavasti, mikä hillitsee asiakkaiden ostohaluja. Meillä onneksi töitä riittää.

 

Balmuir Aurora-hansikkaat