Hyvän mielen aamiainen - In bed with Vanelja & Balmuir

 

Mikä voisi olla parempaa, kuin hitaat aamut sängyssä terveellisiä herkkuja nautiskellen? Balmuir on mukana Vanelja-blogin  Virpi Mikkosen kirjoittamassa e-kirjassa In Bed with Vanelja, joka sisältää 15 herkullista kasvipohjaista, gluteenitonta ja luonnollisesti makeutettua reseptiä. Mikkonen kertoo Balmuirille tarinansa bloginsa ja kirjansa taustalla.

 Virpi Mikkonen

 

Milloin ja miten innostuit ruuanlaitosta ja leipomisesta? Kerro hieman tarinaa kaiken alusta.

Kiinnostuin ruuanlaitosta ja leipomisesta vasta vajaa kymmenen vuotta sitten tekemäni niin sanotun elämäntaparemonttini jälkeen. Jätin tuolloin terveyssyistä ruokavaliostani pois gluteenin, maitotuotteet, valkoisen sokerin ja vahvasti prosessoidut ruoat ja siirryin monipuoliseen kasvisvoittoiseen ruokavalioon. Tuohon aikaan gluteenittomuus ja sokerittomuus eivät olleet pinnalla ja tarjonta kaupoissa ja ravintoloissa oli heikko, joten jouduin valmistamaan kaiken ruokani itse. Inspiroiduin terveellisistä herkuista ja terveyteni huimasta kohenemisesta niin paljon, että perustin taannoisen Kiitos hyvää -blogini, jossa jaoin reseptiikkaa ja muuta hyvinvointitietoutta. Ihmiset löysivät blogini nopeasti ja kokivat sen sanoman kiinnostavaksi. Aika tämän tyyppiselle sisällölle oli oikea. 

Vuonna 2014 päätin lopettaa suomenkielisen blogini ja kirjoittaa sille tribuutiksi kirjan Kiitos hyvää - herkkuja ilman sokeria ja gluteenia. Samalla siirryin yrittäjäksi ja perustin myös nykyisen englanninkielisen sivuni Vaneljan sekä samaa nimeä kantavan Instagram-tilin, jotka saivat nopeasti kansainvälistä huomiota. Kolmen ensimmäisen yrittäjävuoteni aikana julkaisin yhteensä neljä ruokakirjaa Suomessa, joista kaksi julkaistiin myös Amerikassa ja yksi kuudessa eri maassa. On mahtavaa huomata miten ruoan luonnollisuus, gluteenittomuus, maidottomuus, kasvisvoittoisuus ja luontainen makeutus ovat tänä päivänä suurimpia ruokatrendejä niin meillä Suomessa kuin myös maailmalla.

Oletko aina ollut alalla vai onko herkullisten ja kauniiden asioiden luominen sinulle intohimoinen harrastus?

Taustani on journalistiikassa ja ennen nykyisiä hommiani työskentelin toimittajana ja tuottajana muotilehdessä. Olen aina ollut visualisti, mutta vasta Vaneljan kautta aloin tekemään töitä vahvemmin sen parissa tekemällä ruokastailauksia ja ottamalla ruokakuvia. Reseptejä suunnitellessani mietin usein jo alkuvaiheessa miltä haluan annoksen näyttävän ja mistä väreistä se koostuu. Visuaalinen lähestysmistapa on itselleni luontainen keino luoda uutta. Inspiroidun vahvasti eri väriyhdistelmistä ja tekstuureista.

In Bed with VaneljaVirpi Mikkonen

 

Olivatko terveelliset raaka-aineet lähtökohtana alusta alkaen vai tulivatko ne mukaan pikkuhiljaa?

Terveelliset raaka-aineet ovat aina olleet omassa työssäni kaiken perustana. Itselleni on inspiroivaa kehitellä ruokia, joissa ratkaistaan terveellisyyden ja maukkauden sekä eettisyyden ja helppouden yhdistäminen. Oman kokemukseni ja tuhansien saamieni palautteiden perusteella tämän tyyppinen reseptiikka on myös jotain mitä maailman kaipaa. Tällä hetkellä jakamani reseptiikka ei sisällä eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että yrittäisin käännyttää ketään 100% vegaaniksi. En ole sitä itsekään, vaan syön noin pari kertaa viikossa eettisesti tuotettuja eläinkunnan tuotteita. Yhtä ainoaa, kaikille kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa sopivaa ruokavaliota ei ole olemassakaan. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan itseään ja noudattaa ruokavaliota, joka tekee mahdollisimman hyvää sekä itselle että maailmalle.

Tuottamasi materiaali on visuaalisesti huikean kaunista, kuinka tärkeää silmien hiveleminen makuaistin ohella on sinulle?

Kauniit kuvat ovat tapani houkutella ihmisiä hyvää tekevän ruuan äärelle. En usko minkäänlaiseen saarnaamiseen, tuputtamiseen tai käännyttämiseen, vaan inspiroimiseen ja hienovaraiseen houkuttelemiseen. Visuaalisuus on mainio apukeino siihen. Silti yhtä tärkeä tekijä ruuassa on toki maku, kuin myös se, että ruoka aidosti ravitsee ja tukee hyvinvointiamme.

Nautitko myös kodin sisustamisesta sekä omaan tyyliin panostamisesta?

Olen aina ympäröinyt itseni kauniiksi kokemillani asioilla, oli sitten kyse vaatteista, kodista tai asioista joita teen. Olen myös läpikotainen nautiskelija, joten asioiden ja esineiden tuntu on myös todella tärkeää. Pehmeät ja hellivät materiaalit niin vaatteissa kuin kodin tekstiileissä on ehdottomasti minun juttuni. Siksi yhteistyö Balmuirin kodintekstiilien kanssa uudessa In Bed with Vanelja -e-kirjassani oli mahtavaa, sillä siinä kyse on puhtaasti kotona nautiskelusta ja herkuttelusta.

 

In Bed with Vanelja

 

Mikä on erityisosaamisesi ja mikä tekee sinusta erityisen hyvän reseptiikan luojan ja sisällöntuottajan?

Olen kova innostumaan ja luomaan uutta, konseptoimaan sekä hahmottamaan kokonaisuuksia. En tykkää tallata valmiiksi luotuja polkuja, vaan minut saa säkenöimään itseni kehittäminen, uuden kokeilu ja positiiviset haasteet. Tarkka visuaalinen silmä ja hyvä vainu ihmisten tarpeille on myös plussaa. Silti tärkein tekijä kaikista on että tekee asioita suoraan sydämestään, tällöin ne myös koskettavat sydämiä.

Mitä kaikkea Vanelja tulee vielä olemaan? Pääsemmekö joskus nimikkoravintolaan tai kokkaamaan Design by Vanelja -välineistöllä?

Omaa nimikkoravintolaa kysellään minulta usein, mutta toistaiseksi olen lähinnä auttanut muita ravintoloita esimerkiksi menusuunnittelulla. Suunnittelin muun muassa tänä kesänä avatulle lontoolaiselle trendiravintolalle “Instagram-ystävällisen” aamiaismenun. Oma tuotesarja on yksi unelmani. Tänä kesänä lanseerasin oman raakakakkuni Blueberry Dream Cake by Vaneljan, jonka kautta huomasin, miten huikean inspiroivaa ja palkitsevaa omien tuotteiden luominen alusta loppuun on.

Lataa englanninkielinen e-kirja In Bed with Vanelja maksutta täältä.